×
Call for Incubation Programme 2017 - 2018 is now open

Kunnen planten muziek horen?

Lieve Dokter Plant,

Een maand geleden is mijn vriend bij mij ingetrokken. Om onze smaken op elkaar af te stemmen hebben we een en ander aan ons interieur veranderd, op één ding na: mijn plantencollectie die ik over de jaren heen heb verzameld en waar ik heel trots op ben. De meeste van mijn groene baby’s staan in de woonkamer, waar mijn vriend zijn speakers heeft geïnstalleerd. In het weekend luistert hij graag – op vol volume – naar techno. Nu maak ik mij zorgen dat dit een slechte invloed heeft op mijn met veel moeite opgebouwde urban jungle. Kunnen planten muziek horen en worden ze hierdoor beïnvloed?

Liefs,
Jeremy (29)

Dag Jeremy,

Wat gaat er om in het hoofd van onze katten, honden, baby’s? Onze fascinatie en nieuwsgierigheid naar de gedachten en gevoelens van wezens waar we voor zorgen en we niet direct mee kunnen communiceren is volkomen begrijpelijk. Jouw vraag is er een die wetenschappers al decennia lang bezighoudt.

Een Italiaanse wijnmaker is ervan overtuigd dat klassieke muziek zijn ranken beter helpt groeien, en draait daarom Mozart op zijn wijngaard. En de laatste jaren wordt een Indiaas onderzoek uit 2014 op veel blogs geciteerd, waaruit zou blijken dat bepaalde rozen sneller groeien als ze worden blootgesteld aan klassieke muziek en vedische chants. In de groovy jaren 70 was dit een populair onderwerp; het boek The Secret Life of Plants van Peter Tompkins en Christopher Bird was niet aan te slepen. Maar vanuit de wetenschap bestaat er sindsdien een scepsis – en zelfs afkeer – van dit soort aannames, dat kamerplanten bijvoorbeeld liever klassieke muziek horen dan rockmuziek.

Om een antwoord te geven op je vraag moeten we kijken naar de planten-neurobiologie, die onderzoekt of planten zintuigen hebben die geluiden, aanraking en zwaartekracht kunnen waarnemen. De zintuigen van planten werken niet hetzelfde als bij mensen. Ze zijn geëvolueerd om gegeten te worden en daarom decentraal georganiseerd; een neus, oog of hersenen zouden anders met één hap weg zijn, zegt Stefano Mancuso van het Internationaal Laboratorium voor Plantenneurobiologie.

Toch reageren – volgens sommige onderzoeken – planten op bepaalde geluiden. De zandraket (Arabidopsis thaliana) zou het geluid van een knagende rups herkennen, volgens onderzoekers van de universiteit van Missouri. Zandraketten die eerst waren blootgesteld aan een opname van een knagende rups, produceerden bij een werkelijke aanval meer giftig verdedigingsstof dan zandraketten die alleen krekelgeluid te horen hadden gekregen, of stilte. Bij een andere proef door het instituut van Mancuso werden de wortels van jonge maisplantjes in het water gehangen, en was te zien dat deze reageerden op geluidstrillingen.

Jeremy, om terug te komen op je vraag: worden jouw planten (negatief) beïnvloed door de technomuziek van je vriend? Waarschijnlijk niet, of verwaarloosbaar – tenzij knagende rupsgeluiden zijn verwerkt in de nummers die hij draait. Ben je hier niet door gerustgesteld? Begin een experiment! Zet dezelfde planten in de technokamer en een stille kamer, en geef ze verder evenveel licht, water en aandacht. Wie weet ben jij zometeen planten-neurobiologie’s nieuwe superster.

Liefs,
Dr. David